Draag zorg voor jezelf en voor anderen

 

IK WIL HELPEN, WAT KAN IK DOEN?

 

 

Allemaal worden we nu van dichtbij geconfronteerd met het coronavirus en de gevolgen ervan. Door de noodzakelijke adviezen van de overheid is er minder sociaal contact. Hierdoor kunnen mensen zich eenzaam voelen of bang, ook kunnen mantelzorgers door ziekte uitvallen en mensen zonder hulp vallen. Ook jij kan nu je steentje bijdragen.

Help eerst de mensen in je directe omgeving (buren, familie, vrienden). Nu je niet op bezoek kan gaan, bel of skype eens wat vaker, zwaai door het raam of stuur een kaartje. Houdt afstand, maar wel contact. Laat anderen merken dat je aan hen denkt.

Misschien kan je een boodschap doen voor je buurman of -vrouw. Steek een kaartje in hun brievenbus.  Telefoneer eens met je ongeruste vriend of vriendin, vraag hoe het gaat. Een babbeltje kan nu extra deugd doen. Vergeet ook de bewoners niet die verblijven in een woonzorgcentrum. Stuur hen brieven, tekeningen of kaartjes. Met een simpel gebaar kunnen we de eenzaamheid minder zwaar maken.

Ben je thuis met je gezin, speel eens samen een spelletje. Lees een boek (voor) of maak samen een puzzel, luister naar vragen en bezorgdheden van je kind, geef emoties een plek maar benoem ook de positieve dingen. Klik voor meer tips hier.

Ben je ongerust over iemand in je omgeving, ken je alleenstaanden,  ouderen of iemand die net nu moeilijk kan terugvallen op hulp van familie, neem dan telefonisch of online contact met hen op. Ga na of ze hulp of ondersteuning nodig hebben. Je kan ook steeds contact opnemen met maatschappelijk werkers van het OCMW. De stad Hamont-Achel wil hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar brengen, ook het Rode kruis zoekt crisisvrijwilligers. Klik hiervoor hier en hier.

Mensen die nu ziek zijn of een zieke thuis hebben mogen tijdelijk geen bloed geven. Hierdoor daalt de bloedvoorraad. Toch hebben onze ziekenhuizen dit bloed hard nodig. Kijk hier wat jij kan doen om de bloedvoorraad op peil te houden.

Wil je als vrijwilliger graag ondersteuning bieden in de vaccinatiecentra? Meld je dan aan op www.helpdehelpers.be.

Wees voorzichtig als je hulp wil bieden. Maak zo min mogelijk fysiek contact en houdt afstand. Was je handen regelmatig en wees extra voorzichtig met risicogroepen. De vrijwilligersverzekering werd uitgebreid naar iedereen die zich wil inzetten voor anderen. Zo ben je gratis verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke schade.

HEB JE NOOD AAN EEN GESPREK?

 

 

Heb je nood aan een gesprek. Ook nu zitten hulpverleners voor je klaar. Hier kan je terecht.

  • Centrum algemeen welzijnswerk, biedt hulp bij al je welzijnsvragen (per mail, chat of telefonisch 0800 13 500)

  • Teleonthaal, (106) een vrijwilliger luistert naar uw kleine of grote zorgen

  • Awel, VCLB en het JAC luisteren naar vragen of problemen van kinderen en jongeren

HOE GA IK OM MET STRESS?

Door de coronacrisis valt het openbaar leven stil en zijn veel gezinnen noodgedwongen op elkaar aangewezen. Het gebrek aan structuur, een beperkt(er) sociaal netwerk en sociaal isolement zijn risicofactoren voor familiaal geweld. Met de toegenomen angst en stress kan dit leiden tot een toename van partnergeweld, kinder- of oudermishandeling of andere vormen van familiaal geweld.

1712 is een hulplijn die klaarstaat voor alle slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. Ze luisteren naar vragen over geweld, misbruik en mishandeling. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken.

Lees hier wat je zelf kan doen.

Sporten is gezond. Toch stop je best met sporten wanneer je symptomen vertoont. Heb je geen symptomen dan kan bewegen goed zijn voor je lichaam en geest. Bouw het sporten langzaam op, sport rustig en niet te intensief. Houd afstand van anderen en sport niet wanneer je je ziek voelt. Voor meer tips, klik hier en hier.

Op de website van het Rode Kruis vind je tips over hoe je best met stress kan omgaan in deze coronacrisis.

Luister hier naar de webcast van Wellways en Mensura over hoe om te gaan met stress in tijden van corona.

Rodeneuzendag heeft een online boostpakket voor angst en stress bij jongeren. Alle jongeren tot 25 jaar kunnen ook steeds online bij een OverKop-huis terecht voor een luisterend oor, tips en professionele hulp zonder een label opgeplakt te krijgen.